Morgenboller, 12 stk.

I disse tider kan det være svært at bevare det gode humør… Sådan er det i hvert fald for mit vedkommende, i dét jeg sidder alene i lejligheden, når Benjamin er på job (hvilket han gudskelov stadig gerne må). Jeg modtager undervisning hjemme via skype, hvilket jeg ikke ligefrem er særlig godt tilfreds med, da de fleste af mine undervisere pludselig laver al deres undervisning til gruppearbejde… MEN!
Mere hjemmetid betyder også bagetid, og hvad kunne være bedre end en opskrift på nogle rigtig lækre morgenboller?! Jeg bager gerne denne portion og fryser nogle ned i portioner af fire (hvilket passer meget godt til to mennesker en søndag morgen). Perfekt til påsketid!

8536cd1367b069bcdbeb5c0db3c7d42c-1

 

 

Ingredienser:

 • 2 dl lunken vand
 • 25 g gær (10 til koldhævning)
 • 2 dl skyr eller neutral yoghurt
 • 1 æg
 • 1 spsk. rørsukker (eller sirup)
 • 2 tsk. salt
 • 75 g smør, smeltet
 • 500 g hvedemel
 • 200 g grovere mel (fx durum eller spelt – jeg brugte boghvedemel i denne omgang)
 • Lidt mælk

01

Fremgangsmåde:

 1. Start med at opløse gæren i det lunkne vand i en skål til din røremaskine. Tilsæt derefter grovmel og skyr og ælt det godt sammen med dejkrogen.

  0203

 2. Herefter tilsættes sukker, salt, æg (piskes kort sammen inden) og smeltet smør. Sæt røremaskinen på en lav hastighed og tilsæt så hvedemelet lidt ad gangen til du har en sammenhængende dej. Den skal gerne være lidt klæ for at gøre bollerne samftige. Det gælder generelt for bagning, hvis man bruger en grovere type mel… ellers bliver resultatets som regel tørt og kedeligt.

  04

 3. Lad dejen hæve under et viskestykke et lunt sted i ca. 1 time. Form dem herefter til 12 boller, slær et lille snit i dem, og lad dem så efterhæve 30 min.
  Hvis du vælger en koldhævning, så lav da gerne dejen inden du går i seng. Ved dette trin skal du sætte dejen i køleskabet 8-12 timer. Bollerne behøver da ikke efterhæve 🙂
  0506
 4. Varm ovnen til 200ºC varmluft. Når den er varm stilles et ildfast fad med vand ind i bunden så der genereres damp. Pensl bollerne med lidt mælk og bag dem i 15-18 min. (mine fik kun 15, men det er meget forskelligt fra ovn til ovn, så hold øje med dem).
  De er færdige, når de er dejligt gyldne og lydder hult, når man banker dem i bunden.
  0708
  Bon appétit!

  Dagens tip nr. 1: Hvis du (lige som jeg) ikke har et godt hævested, så tænd ovnen på 25ºC alm. ovn, mens du laver dejen. Sluk den igen efter ca.15 min og stil så dejen til hævning. Virker hver gang!

  Dagens tip nr. 2: Skal du være rigtig syndig, så vend en ønsket mængde chokoladeknapper i dejen 😉 De fungerer også fint som theboller, men skift da den grovere mel ud med hvedemel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fletbrød

Jeg har aldrig gjort mig så meget i brød… det har altid bare været kage, kage og mere kage… men som en af de mange overspringshandlinger, man kan finde på i en eksamensperiode, har jeg set lidt for mange afsnit af Den Store Bagedyst… Og dér kan man altså finde noget rigtig god inspiration!

I en af deltagernes hemmelige udfordringer får de til opgave at bage et fletbrød, hvis opskrift er lavet af Jan Friis-Mikkelsen… og så tænkte jeg; “Det vil jeg da også prøve!” Så jeg smuttede en tur på nette og fandt den selv samme opskrift, så den vil jeg dele her 😀

giphy

Ingredienser:

 • 4 dl lunkent vand
 • 10 g gær
 • 15 g fint salt
 • Ca. 600 g hvedemel
 • 1 æg (til pensling)
 • Lidt smagsneutral olie

01

Start med at blande vand, gær og salt i skålen til røremaskinen.

02

Stil skålen i røremaskinen med dejkrogen på og set den på lav-medium hastighed, mens mel tilsættes gradvist. Ælt dejen til den slipper skålens sider.

Kom derefter dejen i en skål, der er smurt med lidt olie, dæk den til og stil den til hævning et lunt sted i 45-60 min.

03

Når dejen er hævet slås den ned og deles i 8 lige store stykker, som hver rulles ud til en pølse med en længde af ca. 45 cm.

04

Læg nu alle pølserne lodret og tryk dem sammen i den ene ende, så det ligner en blæksprutte.

05

Flet brødet efter denne teknik:

Pølserne har nu numrene 1-8 fra venstre til højre. Hver gang de skifter plads, skifter de også numre, så de hele tiden ligger i kronologisk rækkefølge.

O = over
U = under
Numrene indikerer pølsernes nummer.

Begynd med:

8 U 7 O 1

Gentag herefter dette mønster, til hele brødet er flettet. Fold til sidst enderne ind under brødet, så det får en pæn afslutning:

8 O 5
2 U 3 O 8
1 O 4
7 U 6 O 1

Læg brødet diagonalt i en braddepande på et stykke bagepapir og lad det hvile i 15 min. mens ovnen varmes op til 200ºC. Pensel derefter med æg (få dækket det hele, men undgå at der samler sig små “søer”, da det vil smage lidt af æggekage…) og bag så brødet i ca. 30 min.

0607

Brødet er færsigt, når det lyder hult ved at banke i bunden.

0809

Det var en del lettere at lave, end hva det så ud til på tv… men jeg var selvfølgelig heller ikke i tidspres 😛

Håber I vil give jer i kast med dette sjove projekt! 😀
Till next time 😉

Den klassiske banankage med chokolade og hasselnødder

Du kender den! Det er en af de mest klassiske kager og for både min kæreste og mig selv vækker den søde barndomsminder!

Jeg kan huske, at jeg som barn eeeelskede at skulle til familiefødselsdag hos min faster, da jeg vidste, at banankagen med sikkerhed ville blive sat på bordet! Og hvis hun havde bagt ekstra, så fik mor dem med hjem til fryseren… SCORE!

Man går aldrig galt i byen med den, så hér får I nu min egen opskrift på den lille sag 😉

Ingredienser:

3 Bananer
1 æg
50 g smør
150 g sukker
200 g hvedemel
1 tsk. vaniljesukker
2 tsk. bagepulver
100 g chokoladeknapper
100 g groft hakkede hasselnødder

Fremgangsmåde:

(Der er midlertidigt ingen billeder, da jeg har været en klovn og glemt at tage dem… så de kommer på et andet tidspunkt)

sorry

 1. Forvarm ovnen på 200oC og klargør en lille bradepande/form ved at smøre den og drysse den med lidt mel.
 2. Mos bananerne i en stor skål.
 3. Tilføj sukker og vanilje og rør godt.
 4. Smelt smørret, lad det køle kort af og tilføj det så i blandingen.
 5. Tilføj mel, bagepulver og æg og rør det hele godt sammen.
 6. Til sidst kommes chokolade og nødder i og det hele røres kort sammen.
 7. Fordel dejen i formen og bag den i 20-22 min. eller til en tandstik kommer ren ud, når du stikker den i.
 8. Når kagen er kølet helt af, kan du med fordel give den et tyndt lag mørk chokolade på toppen… after all, chokolade har vist aldrig gjort noget dårligt for kage, am I right? 😉

Velbekomme!

 

Dagens tip:
Når jeg bager, går jeg ikke så meget op i at målene er præcise… UNDTAGET når det kommer til bagepulver. Der anbefaler jeg altid at følge opskriften i stedet for at tage den på øjemål, da for lidt bagepulver vil gøre kagen klæ, mens for meget vil få den til og falde sammen og blive meget dense, hvilket ikke er så rart at spise… og man vil desuden kunne smage bagepulveret…

Fudgy brownies

Hvis der er noget, jeg kunne spise mig tyk i, så er det nok chokolade… og hvem kunne egentlig ikke det? Jeg er vild med stort set alle dessertopskrifter, der indeholder chokolade eller kakao… i dette tilfælde begge dele!

Jeg fandt en opskrift på Pinterest (aka porn for white women) på nogle brownies, der efter sigende skulle have vundet 1.plads blandt ca. 50 opskrifter… one promblem though… amerikanske måleenheder er simpelthen bare en bitch at oversætte korrekt… hvem fanden fandt på at måle på den måde? … Stupido…

01

Så jeg måtte i gang med at eksperimentere og efter flere omregninger og prøveportioner har jeg nu sjusset mig frem til den lækreste opskrift på fudgy brownies med mørk og lys chokolade… Jeg gav min kæreste en portion med på arbejde og han skulle hilse mig og sige fra sine kollegaer, at det måtte jeg meget gerne gøre igen 😉
…og lad os komme i gang!

Ingredienser:

 • 150 g smør (smeltet) – er du laktoseintolerent kan du i stedet blende en avocado.
 • 210 g sukker
 • 2 økologiske æg
 • 1 spsk. vaniljeekstrakt
 • 115 g mørk chokolade
 • 100 g hvedemel
 • 25 g kakao
 • ½ tsk. salt
 • 100 lyse chokoladeknapper/hakket chokolade eller hakkede hasselnødder (valgfrit)

Læg mærke til at der ikke bruges bagepulver eller natron. Det er dét der gør, at den bliver så svampet og lækker.

02

Opskrift:

 1. Forvarm ovnen til 180ºC alm. Stil en 18 x 18 cm form frem og klargør med bagepapir.
 2. Hæld det smeltede smør i en stor skål og tilsæt sukker. Pisk det sammen med et piskeris i ca. 30 sek.03
 3. Tilsæt æg og vanilje og pisk yderligere i ca. 1 min.04
 4. Smelt den mørke chokolade (jeg gjorde det bare i mikrobølgeovnen) og pisk det i blandingen til det samler sig og får en glat konsistens.05
 5. Sigt mel, kakao og salt sammen og vend det i blandingen med en dejskraber. Når det er lige ved at have samlet sig kommes chokoladeknapperne i og det vendes med rundt til det hele kun lige har samlet sig. Man skal passe på med at overmikse en dej, da det kan slå luften ud af.0607
 6. Hæld dejen i formen og glat ud med dejskraberen.08
 7. Kagen bages i 30-35 min. og skal så køle af i lige så lang tid før den tages ud af formen og skæres ud.09

Det er hurtigt, det er nemt… og det smager absolut fantastisk!

Velbekomme!

Dagens tip(s):

 1. Server de afkølede brownies med et scoop vaniljeis og friske bær. Du kan med fordel pynte din dessert med en lille stilk mynte.
 2. Kom de resterende brownies i en lufttæt beholder. Så holder de sig lækre i flere dage.

Mini tærter med creme og friske bær

Foråret har efterhånden meldt sin ankomst og det skal fejres! Jeg tror vi alle kan blive enige om, at solens stråler på dette tidspunkt har været tiltrængt… i hvert fald for mit vedkommende! Men i hvert fald, så går vi sommeren i møde, hvilket giver os fantastiske frugter og bær, så her giver jeg dig en opskrift på en af mine absolut favoritdesserter! De er søde, syrlige, smukke og ikke mindst nemme at lave!

IMG_20190405_191622_815

Til at lave skallerne skal du bruge:

 • 300 g hvedemel
 • 150 g stuetempereret smør (evt. laktosefri)
 • 100 g flormelis
 • 1 æg str. L

hdr

Til cremen skal du bruge en portion Crème Pâtissière + ca. 150 ml piskefløde.
Hvis du vil have en laktosefri version, så skip bare fløden 🙂

Til pynten skal du bruge lige præcis de bær, du selv foretrækker.
Opskriften giver 24-26 tærter, dog lidt færre, hvis du ikke bruger fløde 🙂

Fremgangsmåde:

 1. Start med at lave cremen, så den kan køle helt af, til du skal bruge den.
 2. Til mørdejsskallerne skal du bare blande alle ingredienserne sammen i en skål med hænderne til det hele har samlet sig og derefter sætte det på køl i ca. 30 minutter.

  hdr

 3. Tænd ovnen på 200ºC.
 4. Når dejen er kølet af rulles den ud på en let meldrysset bordplade til den er ca. 4-5mm tyk. Brug en 7-8 cm kageudstikker til at stikke cirkler ud.IMG_7947
 5. Pres dem let ned i en muffinbraddepande og prik huller men en gaffel.
  IMG_7949
  Det skal lige siges, at lange negle er en dårlig idé i dette stadie 😛
  Hvis du tænker at smøre din form først, så behøver du det slet ikke… smøret i dejen er rigeligt. Jeg lover at de nok skal slippe.
 6. Jeg valgte at blindbage mine skaller denne gang, da de ellers på trods af lufthuller boblede lidt op. Det gøres ved at lægge en lille sølvpapirspakke med ris eller kikærter ned i.
  IMG_7950
 7. Bag dem først i 10 minutter. Herefter tages sølvpapirspakkerne ud og skallerne bages i yderligere 4-5 minutter afhængig af ovnen.
  IMG_7951IMG_7952
  Tag dem ud af formen efter bagning. De vil være en smule bløde, men de bliver mere faste, når de er kølet lidt af. Det gør ikke noget at de er lidt lyse nede i, så længe bunden er dejlig gylden.
 8. Pisk fløden til skum.
 9. Tag cremen ud af køleskabet og pisk den op med en elpisker, så den er let og cremet og ikke for stiv. Vend herefter forsigtigt flødeskum med creme og kom den i en sprøjtepose.
 10. Fyld skallerne med en god klat 😉
  IMG_7954IMG_7955
 11. Top med bær efter eget ønske og bum! Så er de klar!
  IMG_20190405_191622_810
  De er både gode på 1. og 2. dagen. Skallen bliver en smule blødere på 2. dagen da den suger fugt fra cremen, men det synes jeg bestemt ikke gør noget 😛

  Velbekomme, og god lørdag!